Ziołowe krokiety nadziewane pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ziołowe naleśniki nadziane farszem pieczarkowym. Idealne do czerwonego barszczu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mleka
    szklanka wody gazowanej
    3-4 jajka
    2 czubate szklanki mąki krupczatki
    100 g rukoli
    koperek
    szalotka
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
    masło klarowane do natłuszczenia patelni

    farsz:
    kg pieczarek
    2 łyżki masła
    sól morska
    pieprz kolorowy
    lubczyk, może być suszony
    drobno pokrojona marchewka, może być suszona
    kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Ziołowe krokiety nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy rukolę, koperek i pokrojoną szalotkę. Całość miksujemy blenderem.
    Odstawiamy na pół godziny.


    Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.



    Pieczarki w całości dusimy na maśle, powinny się przyrumienić. Pieczarki solimy, dodajemy do nich drobno pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Pieczarki powinny być rozdrobnione, nie zmielone na papkę.


    Naleśniki przekładamy farszem i zwijamy.
    Świetnie smakują odsmażone i podane z czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować