Idealne gdy „miłość kwitnie”:). Polecam więc na walentynkowy deser! Możemy podać je także po prostu posypane cukrem pudrem. Są mocno czekoladowe i pyszne!!!
Składniki:
Składniki na około 10-12 sztuk:
• 150 g mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1,5 łyżki kakao,
• 80 g cukru,
• 70 g masła,
• 1 duże jajko,
• 90 ml mleka,
• ¾ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady,
• 0,5 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo:
• Krem czekoladowy do przełożenia,
• Lizaki w kształcie serca lub z sercem,
• Landrynki na listki,
Muffinki zakochanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. W misce łączymy sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao).
3.
Czekoladę siekamy w kostkę.
4.Jajko wybijamy do miski. Dokładamy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy, aż masa będzie puszysta.
5.Do puszystej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Wlewamy mleko oraz tłuszcz. Dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy pokrojona czekoladę i mieszamy całość.
6.Gotową masę przekładamy do przygotowanych foremek, nakładając do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 25-30 minut w 180˚C.
Gotowe studzimy
8.Na górę posypujemy pokruszone wierzchy. W środek muf finek wbijamy lizali. Z landrynek wykonujemy listki. Jeśli nie chcą się przylepić najlepiej jeden z ich końców posmarować kremem i dopiero wbić w ciasto. GOTOWE!
Komentarze