MUFFINKI z kaszy gryczanej

5 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj pomysł na śniadanie - zdrowe gryczane muffiny z twarogiem i wiśniami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza gryczana (gotowa) - 300 g (ok. 1,5 szklanki)
    Twaróg - 200 g
    Jajko - 2 szt.
    Cukier - 2 łyżki
    Mąka gryczana 60 g
    Masło - 2 łyżki.
    Sól - szczypta
    ok. 150 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
    posiekane orzechy włoskie do dekoracji
    dodatkowo:
    foremki do zapiekania
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i przestudzić (najlepiej i najszybciej użyć kaszy ugotowanej wcześniej)
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Jaja umyć, wybić ze skorupek do miski i ubić trzepaczką z cukrem.Twaróg rozkruszyć w drugiej misce następnie dodać jajka z cukrem, miękkie masło, mąkę, kaszę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
    Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem. Masą napełnić foremki do połowy wysokości, włożyć po 2-3 wiśnie i przykryć resztą masy. Na wierzchu posypać orzechami (z podanej ilości składników wyszło mi 12 średniej wielkości muffinek)
    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
    Podawać na ciepło z jogurtem lub śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Twaróg Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować