Muffinki kakaowo - marchewkowe z polewą kakaową i kolorową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy.
Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek i umieszczamy je w formie do muffinek.
Pieczemy do suchego patyczka - ja piekłam jakieś ok. 25 min. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
2.Polewa:
Masło z mlekiem, cukrem i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i mieszamy by polewa zgęstniała i polewamy nią ostygnięte babeczki i posypujemy posypką.
Komentarze