MUFFINKI KAKAOWO - MARCHEWKOWE z polewą kakaową i kolorową posypką

3.75 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Są bardzo proste w przygotowaniu, wychodzą naprawdę pyszne, puszyste i aromatyczne a znikają błyskawicznie.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • papierowe papilotki 24 szt.
    4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju - ja dałam 1/2 szklanki
    2 szklanki mąki
    2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
    2 płaskie łyżki kakao

    dekoracja:

    100 g masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżki cukru

    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

3.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki kakaowo - marchewkowe z polewą kakaową i kolorową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy.

    Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek i umieszczamy je w formie do muffinek.
    Pieczemy do suchego patyczka - ja piekłam jakieś ok. 25 min. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
  • 2. Polewa:
    Masło z mlekiem, cukrem i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i mieszamy by polewa zgęstniała i polewamy nią ostygnięte babeczki i posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować