Jest MEGA pyszne, MEGA puszyste i PRZYJEMNIE wilgotne, nie za słodkie i nie za mdłe, cynamon wspaniale się komponuje i nadaje mu to coś a polewa i kokos idealnie pasuje i komponuje się smakowo.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
4 duże jajka
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
polewa:
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki ( 30 - 36 % )
Ciasto marchewkowe z polewą i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.
2.Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
Między czasie nad kąpielą wodną roztapiamy białą czekoladę ze śmietaną.
Ostygnięty placek polewamy polewą.
Komentarze