CIASTO MARCHEWKOWE z polewą i posypką

4.48 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Jest MEGA pyszne, MEGA puszyste i PRZYJEMNIE wilgotne, nie za słodkie i nie za mdłe, cynamon wspaniale się komponuje i nadaje mu to coś a polewa i kokos idealnie pasuje i komponuje się smakowo.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    2 łyżki śmietany kremówki ( 30 - 36 % )

    posypka:

    50 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Ciasto marchewkowe z polewą i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowe 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.
  • Ciasto marchewkowe 2. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
    Między czasie nad kąpielą wodną roztapiamy białą czekoladę ze śmietaną.
    Ostygnięty placek polewamy polewą.
  • Ciasto marchewkowe 3. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto marchewkowe 4. Gotowe ciasto rozkrawamy i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Cynamon Kokos Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować