Kolorowe muffinki z bitą śmietaną i kolorową posypką

4.5 (187 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, kolorowe muffinki, idealne na przyjęcie dla dzieci!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160g masła/margaryny
    100g drobnego cukru do wypieków
    160g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    3 jajka
    barwniki spożywcze (użyłam barwników w proszku)
    szczypta soli

    Krem:
    200ml śmietany kremówki 36 %
    300g serka mascarpone

    Dodatkowo:
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Kolorowe muffinki z bitą śmietaną i kolorową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy miękkie masło/ margarynę z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Na koniec opcjonalnie dodajemy kilka kropel ulubionego aromatu lub ekstraktu. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy krótko mikserem do połączenia składników.
  • 2. Ciasto przelewamy do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
  • 3. Po wystudzeniu wierzch babeczki, czyli wyrośniętą górkę odcinamy nożykiem, tak aby powstała płaska powierzchnia.
  • 4. Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy mikserem, aż krem będzie gęsty. Kremy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Muffinki schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kolorową posypką.

Porady

Z podanego przepisu otrzymacie około 12 muffinek w zależności od foremek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować