Morelowe śledzie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Osobiście lubię słodko- kwaśne połączenia. Dla osób mających podobne smaki, polecam przepis na śledzie z morelami:). U mnie idealnie sprawdził się na świątecznym stole. POLECAM.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 10-12 filetów śledziowych w oleju
    • Około 170 gram suszonych moreli dobrej jakości (mięsiste),
    • ¾ szklanki oleju dobrej jakości,
    • 1 łyżka płynnego miodu (prawdziwego),
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • Szczypta prowansalskich ziół,
    • 2 szczypty ostrej papryki,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Szczypta pieprzu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Morelowe śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie moreli 1. Morele kroimy w paski. U mnie były miękkie i grube, ale jeśli mamy twarde wcześniej zalewamy je wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odsączamy, studzimy i dopiero kroimy
  • krojenie śledzi 2. Filety odsączamy. Odsączone kroimy pod skosem na około 2 cm kawałki.
  • przygotowanie zalewy 3. Do miski przelewamy olej. Dodajemy do niego miód, koncentrat oraz przyprawy i zioła. Tak przygotowane składniki zalewy dokładnie mieszamy.
  • naprzemienne układanie 4. Śledzie oraz morele układamy naprzemiennie w słoiku. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Słoik zamykamy i odkładamy do chłodu (lodówki) na co najmniej jeden dzień.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować