Osobiście lubię słodko- kwaśne połączenia. Dla osób mających podobne smaki, polecam przepis na śledzie z morelami:). U mnie idealnie sprawdził się na świątecznym stole. POLECAM.
Morelowe śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele kroimy w paski. U mnie były miękkie i grube, ale jeśli mamy twarde wcześniej zalewamy je wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odsączamy, studzimy i dopiero kroimy
2.Filety odsączamy. Odsączone kroimy pod skosem na około 2 cm kawałki.
3.Do miski przelewamy olej. Dodajemy do niego miód, koncentrat oraz przyprawy i zioła. Tak przygotowane składniki zalewy dokładnie mieszamy.
4.Śledzie oraz morele układamy naprzemiennie w słoiku. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Słoik zamykamy i odkładamy do chłodu (lodówki) na co najmniej jeden dzień.
Gotowe.
Komentarze