Mleczne lody morelowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kolejny pomysł na lody, tym razem morelowe z dodatkiem mleka w proszku.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Przecier morelowy:
    200 g świeżych moreli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka masła

    Pozostałe:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
    100 g cukru pudru
    1/2 szklanki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Mleczne lody morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
    Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości.
    Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.

    Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
    Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką.

Porady

Jeśli mrozimy je dłużej niż 6 godzin trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować