Mleczne lody morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości.
Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.
Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką.
Porady
Jeśli mrozimy je dłużej niż 6 godzin trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.
Komentarze