Morelowe ciasto

4.49 (144 ocen)

To pyszne połączenia moreli z bakaliową bezą. Całość zamknięta w kruchym cieście. Pycha!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm


    Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki tortowej,
    - 1 kostka margaryny,
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 5 żółtek,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu,
    - 2 łyżki grysiku do posypania ciasta
    Piana:

    - 5 białek,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1,5 łyżki kokosu,
    - 1,5 łyżki siekanych orzechów,
    - 1 łyżka rodzynek
    Dodatkowo:
    • Około 0,8-1 kg świeżych moreli,


Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Morelowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożone owoce 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem..
    Na grysik wyłożyć pozbawione pestek morele. Delikatnie je odchylając.
  • przed pieczeniem 2. Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
  • sypkie składniki 3. PIANA:Białka ubić , dodać cukier. Na koniec dodajemy mąkę, wymieszane bakalie wraz z kokosem. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
  • 4. Morele przecinamy na połowę i usuwamy pestki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować