100 g masła - w temperaturze pokojowej,
180 g masła orzechowego - w temperaturze pokojowej,
150 g cukru brązowego,
200 g mąki,
jajko - w temperaturze pokojowej,
łyżka cukru wanilinowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
80 g gorzkiej czekolady,
50 g orzechów laskowych (prażonych blanszowanych).
Mocno orzechowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 rodzaje masła ubijam wraz z cukrem przez 3 minuty, aż masa będzie nieco bardziej puszysta, następnie dodaję jajko oraz cukier wanilinowy i ubijam przez kolejne 3 minuty.
Do masy dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, mieszam łyżką.
Na koniec dodaję pociętą na kawałki czekoladę oraz posiekane orzechy, delikatnie mieszam.
Z masy formuję kulki orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Ciastka piekę przez 17-20 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół).
Komentarze