Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe

4.5 (176 ocen)

  • 55 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Są naprawdę przeeepyszne i kusząco pachną! Uwielbiam je! Ich kruchość, delikatność oraz mocno orzechowy smak (kocham orzechy włoskie) sprawia, że wprost rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu! Bez problemu możecie upiec większą ilość ciastek, ponieważ doskonale się przechowują.

  • 55 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 35 sztuk)
    150g obranych orzechów włoskich (1,5 szklanki; szklanka = 250 ml)
    250g masła/margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru (90g)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2,5 szklanki mąki pszennej (425g)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 szklanka cukru pudru do obtoczenia (120g)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100g orzechów należy zmielić, a pozostałe 50g posiekać na niewielkie kawałki.
    Masło/margarynę z cukrami utrzeć na jasną oraz puszystą masę.
    Dodać mąkę z solą i całość wymieszać za pomocą dłoni.
    Na końcu wmieszać orzechy.
    Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
    Wszystkie kulki z kilkucentymetrowymi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    (Ja piekłam partiami, więc część ułożyłam na blasze, a resztę na płaskim talerzu.)
    Po tym czasie ciastka piec w rozgrzanym piekarniku około 12-15 minut w 180 stopniach.
    (Nie mogą być zbyt rumiane.)
    Jeszcze ciepłe ciasteczka dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
    W międzyczasie czynność tą powtórzyć z 2 razy.
    (Początkowo puder będzie wchłaniał się i topił, więc stąd kuleczki należy obtaczać kilkakrotnie.)
    Gotowe ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować