Młodą kapustę, mogłabym jeść i jeść. Uwielbiam ją w każdej postaci.
Między innymi, taką na gęsto. Robię ją, jako dodatek do obiadu, ale później i tak to, co zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :)
Młoda kapusta na gęsto, do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na maśle, (masła daję dość sporo),
w garnku z grubym dnem.
Kapustę poszatkować dodać do podsmażonej cebuli. Wlać wodę i przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas
mieszając, do miękkości kapusty. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
Kiedy kapusta będzie miękka, wsypać koperek. Wymieszać. Przyprawić jeszcze do smaku, solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Dodać ocet. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać, żeby mąka dobrze się rozprowadziła.
Kiedy mąka połączy się z kapustą, wyłączyć gaz.
Komentarze