1 duża główka młodej kapusty (lub dwie małe)
2 łyżki bułki tartej
2 czubate łyżki mąki + pół szklanki wody do rozrobienia
8 szklanek wody
sól, pieprz
2 łyżki masła
pęczek koperku
Młoda kapusta do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy 8 szklankami wody. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Kapustę gotujemy do miękkości (ale nie za długo, aby się nie zrobiła papka). Dodajemy do tego masło i pół posiekanego pęczka koperku.
3.Mąkę rozrabiamy z połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do kapusty cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy bułkę tartą, doprawiamy wszystko do smaku i kapustę zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy pozostałym koperkiem.
Porady
Możemy to danie przyrządzić ze zwykłej białej kapusty, niekoniecznie młodej.
Komentarze