Młoda kapusta do obiadu

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna do schabowego i ziemniaków.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty (lub dwie małe)
    2 łyżki bułki tartej
    2 czubate łyżki mąki + pół szklanki wody do rozrobienia
    8 szklanek wody
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Młoda kapusta do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy 8 szklankami wody. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Kapustę gotujemy do miękkości (ale nie za długo, aby się nie zrobiła papka). Dodajemy do tego masło i pół posiekanego pęczka koperku.
  • 3. Mąkę rozrabiamy z połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do kapusty cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy bułkę tartą, doprawiamy wszystko do smaku i kapustę zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy pozostałym koperkiem.

Porady

Możemy to danie przyrządzić ze zwykłej białej kapusty, niekoniecznie młodej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować