Mleczno cytrynowy makaron z żelką wiśniową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zawsze gotuję makaron w wodzie - a czy gotowaliście go kiedyś w mleku? Z nutą cytryny i kwaskową żelką z wiśni smakuje wspaniale.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON:

    400 g makaronu świderki
    1 l mleka
    200 g śmietanki 30 %
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżki cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżka masła

    ŻELKA WIŚNIOWA:

    1 słoik wiśni /700ml/
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Mleczno cytrynowy makaron z żelką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie odcedzić.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 5 łyżkach soku, resztę zagotować.
  • 3. Jak zawrze, dodać mąke ziemniaczaną. Chwilę pogotować, dokładnie mieszając.
  • 4. Mleko i śmietankę zagotować, dodać sól, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
  • 5. Dodać makaron i masło - gotować do momentu, aż cały płyn się wchłonie.
  • 6. Makaron podawać z ciepłą żelką wiśniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mleko Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować