Ciasto Czekoladowe z Wiśniową Żelką

  • wyświetlono: 3672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Czekoladowe ciacho z wiśniową żelką i kremem budyniowo-śmietanowym,stosunkowo szybkie do zrobienia,dość efektowne i bardzo,bardzo dobre :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 24 cm
1,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 łyżki kakao
3 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.kwaśnej śmietany
3\4 szkl.cukru
3\4 szkl.oleju
Wiśniowa Żelka:
500 g wiśni bez pestek
180 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej+50 ml wody
15 g żelatyny+80 ml wody
Krem Budyniowo-Śmietanowy:
20 g żelatyny+80 ml wody
400 ml mleka
2 jajka L
140 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
330 ml śmietany kremówki 30 %
Polewa:
1\4 kostki masła
1\4 szkl.cukru pudru
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
Dodatkowo:
czekolada biała do potarcia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Czekoladowe z Wiśniową Żelką

  • Ciasto.1. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto.2. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.
    Bliżej końca pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia,gdyby góra zaczęła się za mocno przypiekać.
    Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto dzielimy na 2 równe krążki.
    Pierwszy wykładamy na talerzu,nakładamy rant od tortownicy,który owijamy papierem do pieczenia parę cm nad tortownicę.
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

    Wiśnie umyć i wydrylować,zasypać cukrem,wlać 50 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,
  • Ciasto.3. zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,
  • Ciasto.4. wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia,następnie wylać na przygotowane ciasto w tortownicy i wstawić do lodówki,żeby żelka ściągnęła.
  • Ciasto.5. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
    350 ml mleka zagotować z cukrem,jajka wymieszać z cukrem waniliowym,wsypać obie mąki i wlać resztę mleka,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
  • Ciasto.6. Zagotowane mleko wlać powoli do masy jajecznej cały czas mieszając trzepaczką rózgową,przelać z powrotem do garnka i zagotować cały czas mieszając.
    Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać,odstawić do przestygnięcia do temp.pokojowej(garnek wstawiłam do zimnej wody,co jakiś czas mieszałam łyżką).

    Ubić schłodzoną śmietankę,porcjami wrzucać budyń w temp.pokojowej,mieszać do połączenia.
    Do kremu starłam 2 paski ulubionej czekolady-można pominąć.
  • Ciasto.7. Gotowy krem wylać na warstwę wiśniową,przyłożyć ciasto czekoladowe,docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godz.
    Na schłodzone ciasto przygotowałam polewę,żelatynę zalać wodą,odstawić na chwilkę,do rondelka wrzucić masło i roztopić na małym ogniu,przesiać cukier puder,podgrzewać do roztopienia,zdjąć z ognia wrzucić kakao i żelatynę,dokładnie wymieszać i odstawić na chwilkę,następnie wylać na ciasto,równomiernie rozsmarować,potrzeć białą czekoladą na wierzchu i wstawić do lodówki.
  • Ciasto.8. Ciasto najlepiej smakuje na 2,3 dzień o ile dotrwa,szybko znika :-)

Porady

Do żelki można użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych.
Do kremu można dać mniej cukru a potrzeć więcej ulubionej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastokremczekoladaDeserkrem budyniowyWiśnieowocedo kawyśmietana kremówkaciasta za grosik

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowo-czekoladowe

Dodane przez: halinaczaplicka

Ciasto wiśniowo-czekoladowe

Ciasto na biszkopcie czekoladowym...

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dodane przez: gogusia

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dziś proponuję ciasto kruche z...

Migdałowiec w cieście wiśniowo - czekoladowym

Dodane przez: juchab

Migdałowiec w cieście wiśniowo - czekoladowym

Bardzo eleganckie, bardzo dobre,...

Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi.

. Do tego ciasta dobre są też lody...

TORT Z MASĄ WISNIOWĄ

Dodane przez: suzana

TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ

EFEKTOWNY TORT NA KAŻDĄ OKZAJĘ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE