Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Wszystkie składniki na ciasto wymieszać przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozłożyć i piec ok. 15 minut w 180st. C.
Przestudzone ciasto pokroić na 12 prostokątów.
2.2) Przygotować masę:
Ricottę rozetrzeć z miodem, następnie dodać mleko w proszku. Żelatynę rozpuścić w zagotowanej wodzie i przestudzoną dolać do masy. Masę włożyć do lodówki, aby stężała.
Gotową masą posmarować jednego prostokąta, a następnie przykryć drugim. Wstawić do lodówki na ok 30 minut, aby masa stężała.
3.3) Czekoladę wraz z mlekiem i olejem lub masłem roztopić nad kąpielą wodną. Lekką przestudzoną czekolada posmarować górę oraz brzegi ciastka. Włożyć do lodówki na ok. 10 minut, aby czekolada stężała.
4.4) Pozostałą czekoladą można zrobić dodatkowe wzorki np. za pomocą specjalnego pisaka.
5.5) kanapki włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Porady
Jeśli na cieście podczas pieczenia pojawią się bańki powietrza należy je przedziurawić np. widelcem.
Komentarze