Mleczna kanapka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest bardzo pyszne i szybkie, idealny smak kanapki ze sklepu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 jajka
    - 1/ 3 szklanki dowolnego oleju
    - 3/4 szklanki mąki ( pełnoziarnistej)
    - 1,5 łyżki kakao
    - 6 łyżek mleka
    - 2łyżki miodu
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Masa:
    -ok. 200g serka ricotta lub mascarpone
    - 2łyżki miodu
    - 3łyżki mleka w proszku
    - 1łyżeczka żelatyny
    - ok. 50 ml gorącej zagotowanej wody

    Polewa:
    - 3/ 4 tabliczki czekolady ( gorzkiej)
    - 1łyżeczka oleju kokosowego lub masła
    - 2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Wszystkie składniki na ciasto wymieszać przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozłożyć i piec ok. 15 minut w 180st. C.

    Przestudzone ciasto pokroić na 12 prostokątów.
  • kanapka mleczna 2. 2) Przygotować masę:
    Ricottę rozetrzeć z miodem, następnie dodać mleko w proszku. Żelatynę rozpuścić w zagotowanej wodzie i przestudzoną dolać do masy. Masę włożyć do lodówki, aby stężała.
    Gotową masą posmarować jednego prostokąta, a następnie przykryć drugim. Wstawić do lodówki na ok 30 minut, aby masa stężała.
  • Roztapianie czekolady. 3. 3) Czekoladę wraz z mlekiem i olejem lub masłem roztopić nad kąpielą wodną. Lekką przestudzoną czekolada posmarować górę oraz brzegi ciastka. Włożyć do lodówki na ok. 10 minut, aby czekolada stężała.
  • Pisak 4. 4) Pozostałą czekoladą można zrobić dodatkowe wzorki np. za pomocą specjalnego pisaka.
  • kanapka 5. 5) kanapki włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Porady

Jeśli na cieście podczas pieczenia pojawią się bańki powietrza należy je przedziurawić np. widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować