Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Mleczna chałka z żurawinąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/91/f08cf263c9f732422bee0f8d9912d460f79acdf8.jpeg33002202http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mleczna-chalka-z-zurawina
250ml mleka
25g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
20ml oliwy z oliwek
2 jajka
szczypta soli
ok 550g mąki pszennej
ok 300g suszonej żurawiny
100g masła
mak
Sposób przygotowania przepisu:
Mleczna chałka z żurawiną
1.
Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
2.
Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 nierówne części. Większą część dzielimy na trzy części i formujemy warkocz. Układamy w wysmarowanej olejem keksówce. Z drugiej mniejszej części również formujemy malutki warkocz, który układamy na środku. Smarujemy całość jajkiem i posypujemy makiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do200stC na 10 minut, po czym skręcamy temp do 170st C.i pieczemy jeszcze ok 25 minut., Upieczoną drożdżówkę studzimy na metalowej kracie.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze