Mizeria z ogórków w zalewie octowej

4.49 (146 ocen)

  • 25 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bardzo smaczna marynowana mizeria z ogórków, świetnie nadająca się jako dodatek do różnych dań obiadowych.

  • 25 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • górki gruntowe 3 kg
    3 łyżki soli
    gorczyca
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koper

    zalewa:

    0,5 szklanki octu 10% + 2 szklanki przegotowanej wody
    sól, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Przetwory

Mizeria z ogórków w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy trzema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować