Mizeria z ogórków i cebuli do słoików na zimę

4.43 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mizeria z ogórków z siekaną cebulką na zimę do słoików - do tych przetworów użyłam nieco większych ogórków, które nie nadawały się do kiszenia, bo były za duże. Polecam w zimie jako dodatek do drugiego dania. 

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 3 kg ogórków ( w mnie wieksze)
    4 białe cebule
    sól do smaku
    pieprz swiezo zmielony do smaku

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    3\4 szklanki cukru
    3\4 szklanki octu spirytusowego
    1 płaska łyżka soli
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.43 (156 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Przetwory

Mizeria z ogórków i cebuli do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać, pokroić w cienkie plasterki, osolić do smaku.
    Cebule pokroić w kostke, posiekać.
    Ogórki wymieszać z cebulą.Odstawic na 30-60 minut.
    Z podanych składników zagotować zalewę.
    Odciśnięte ogórki i cebulę nakładać do słoików, zalać zagotowana zalewą, zakęcić.
    Pasteryzować 15 minut, odstawic do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: pikle z ogórków

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować