Miodownik z krówką i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ulubione ciasto moich dzieci. Ciasto jest najlepsze drugiego dnia jak placki zmiękną.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    15 dag margaryny
    3 łyżki płynnego miodu
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    Krem:
    700 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek kaszy manny
    200 g masła.

    Polewa:
    puszka masy krówkowej ( 510 g)
    10 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodownik z krówką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu, ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na osobnej blaszce (40x24) wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 15 minut w 180C. Studzimy, zdejmujemy papier uważając aby nie połamać placków.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na jeden blat wykładamy połowę kremu , przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostałą kaszę i przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzch wykładamy masę krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Miodownik z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miodownik z orzechami

czarrna Idealne połączenie smaków 2 godz.

To może cię zainteresować