Miodownik z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie smaków

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    15 dag margaryny
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa orzechowa:
    10 dag cukru pudru
    10 dag masła
    25 dag orzechów posiekanych
    1 łyżka miodu
    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    1 budyń waniliowy
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    1 kieliszek spirytusu
    dodatkowo:
    1 słoik kwaśnych powideł
    u mnie mirabelkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka, miód, sodę i proszek i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (blaszka 25x20 cm) około 20 minut. Składniki na masę orzechową zesmażyć na złoty kolor, ciągle mieszając. Na drugą część ciasta nałożyć ciepłą masę orzechową, upiec.
    Przygotować budyń bez cukru. Ostudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyń. Na koniec wymieszać ze spirytusem.
    Na cieście bez orzechów rozsmarować powidła, a potem masę. Przykryć ciastem z orzechami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa maślana Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować