Miodowe tartaletki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Eleganckie i pyszne tartaletki z owocami. Pysznie miodowo-jabłkowe zachwycą każdego

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1/2 szkl. cukru pudru
    -20 dag masła
    -30 dag mąki
    - jajko
    -żółtko
    -6 dużych słodkich jabłek (najlepiej z czerwoną skórką ;-))
    -szklanka miodu
    -3-4 łyżki soku z cytryny
    -4 łyżki wiśni z kompotu
    -masło i mąka do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Tarta z owocami

Miodowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowe tartaletki 1. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, posiekać. Dodać cukier, szczyptę soli, wbić jajko i żółtko, oprószyć solą, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.
    Foremki na tartaletki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyjąć, cienko rozwałkować. Wyciąć krążki, wyłożyć nimi foremki. Piec 15-20 minut w temp. 180 st. (najlepiej z termoobiegiem). Tartaletki wyjąć, ostudzić.
  • 2. Jabłka umyć, osuszyć. Przekroić na pół, dokładnie usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Patelnię o grubym dnie rozgrzać, wlać miód, chwilę podgrzewać, aż miód się stopi. Włożyć plasterki jabłek. Mieszając, smażyć na małym ogniu kilka minut. Ostudzić. Jabłka dekoracyjnie ułożyć na tartaletkach, na środku ułożyć wiśnie, polać resztą miodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować