Tartaletki z jagodowym sernikiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche tartaletki z sezonowymi owocami są najlepsze. Polecam upiec na podwieczorek czy na piknik.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 1 żółtko


    sernik:

    - 1 białko

    - 1/4 szklanki cukru

    - 1 budyń waniliowy( bez cukru i na pół litra mleka )

    - 330 g kwaśnej śmietany 18 %

    - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1 cukier waniliowy

    - 0,5 szklanki jagód kamczackich


    Dodatkowo:

    - czekolada, listki melisy, stokrotki, bratki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z jagodowym sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem.
  • 2. Sernik: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i budyń, miksujemy. Dodajemy jagody i miksujemy. Po porcji sernika nakładamy do tartaletek.
  • 3. Pieczenie: Tartaletki pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • 4. Dekoracja: Tartaletki dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, kwiatami i listkami melisy. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jagody Ser biały Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować