Mintaj pod kołderką

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy zrobiłam to danie pierwszy raz, wyszło znakomite. Wszyscy byli zachwyceni.

Składniki:

  • ● 1/2 kg filetów z mintaja (lub pangi)
    ● 1 cebula
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● szklanka gęstej śmietany
    ● łyżka startego żółtego sera
    ● zioła prowansalskie
    ● garść posiekanej zieleniny
    ● mielona papryka
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy
    sokiem z cytryny, solą
    i ziołami prowansalskimi, odstawiamy
    na pół godziny. Wkładamy
    do naczynia żaroodpornego
    wysmarowanego tłuszczem
    i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 °C) na 15 minut.
    Cebulę drobno kroimy i szklimy
    na łyżce tłuszczu.
  • 2. Śmietanę ubijamy z mieloną
    papryką, mieszamy z cebulą,
    doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Rybę zalewamy sosem śmietanowym,
    posypujemy startym
    serem i wstawiamy ponownie
    do piekarnika. Zapiekamy tak
    długo, aż „kołderka” lekko się
    zrumieni, a ser stopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować