Mintaj pod kołderką

5 (144 ocen)

Mintaj zapiekany na ryżu przykryty sosem warzywnym -pyszny :)

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    0,5 kg mintaja (może być inna ryba)
    pieprz cytrynowy
    sok z cytryny do skropienia ryby
    średnia cebula
    200 g pieczarek
    marchewka
    mała pietruszka
    3 pomidory obrane ze skórki lub puszka pomidorków krojonych
    sól,pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Mintaj pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mintaj na ryżu 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Rybę umyć osuszyć, obsypać pieprzem cytrynowym, pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ryż.
  • mintaj pod kołderką prze pieczeniem 2. Cebulę posiekać przesmażyć na odrobinie oleju, po chwili dodać pokrojone pieczarki i startą marchew oraz pietruszkę.Dusić do miękkości, dodać pomidory , doprawić i dusić chwilę.
    Sos wyłożyć na rybę, Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piec ok. pól godziny , aż ryba zrobi się biała.
    Podajemy z ostrą surówką.

Porady

Czas pieczenia zależy od grubości ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować