Mintaj zapiekany na ryżu przykryty sosem warzywnym -pyszny :)
Składniki:
2 torebki ryżu
0,5 kg mintaja (może być inna ryba)
pieprz cytrynowy
sok z cytryny do skropienia ryby
średnia cebula
200 g pieczarek
marchewka
mała pietruszka
3 pomidory obrane ze skórki lub puszka pomidorków krojonych
sól,pieprz
olej
Mintaj pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Rybę umyć osuszyć, obsypać pieprzem cytrynowym, pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ryż.
2.Cebulę posiekać przesmażyć na odrobinie oleju, po chwili dodać pokrojone pieczarki i startą marchew oraz pietruszkę.Dusić do miękkości, dodać pomidory , doprawić i dusić chwilę.
Sos wyłożyć na rybę, Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piec ok. pól godziny , aż ryba zrobi się biała.
Podajemy z ostrą surówką.
Komentarze