Mintaj pod szpinakową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli ryba jest mrożona rozmrażamy ją przez noc w lodówce. Rybę myjemy, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, kroimy na połowy, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano (po 3-4 minuty z każdej strony)
2.Szpinak wrzucamy na patelnię, przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając aż się rozmrozi. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, podduszamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
3.Rybę kładziemy na talerzu, na wierzchu układamy szpinak. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ryżem, czy makaronem pełnoziarnistym.
Porady
W taki sposób możemy przygotować inną ulubioną rybę np dorsza, czy mirunę.
Komentarze