Mintaj pod szpinakową kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Szpinak i ryba świetnie ze sobą współgrają tworząc wyśmienity duet.

  • 30 min

Składniki:

  • Ryba:
    -6 płatów mintaja
    -2 jaja
    -ok 5 łyżek mąki
    -sól i pieprz
    -odrobina soku z cytryny
    -olej do smażenia

    Szpinak:
    -450 g mrożonego szpinaku
    -3 łyżki śmietany 18%
    -3 ząbki czosnku
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Mintaj pod szpinakową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jeśli ryba jest mrożona rozmrażamy ją przez noc w lodówce. Rybę myjemy, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, kroimy na połowy, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano (po 3-4 minuty z każdej strony)
  • 2 2. Szpinak wrzucamy na patelnię, przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając aż się rozmrozi. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, podduszamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • 3 3. Rybę kładziemy na talerzu, na wierzchu układamy szpinak. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ryżem, czy makaronem pełnoziarnistym.

Porady

W taki sposób możemy przygotować inną ulubioną rybę np dorsza, czy mirunę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować