Mintaj pieczony z papryką

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Powszechnie wiadomo, że dania z ryb są bardzo pożywne i zdrowe. Dlatego często przygotowuję ryby na różne sposoby. Z ryb robię nie tylko obiadowe dania główne, ale podaję je również w formiesałatek.

Składniki:

  • 75 dag filetów rybnych, np. z mintaja
    2 łyżki soku z cytryny
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    biały pieprz
    mielona papryka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj pieczony z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj pieczony z papryką 1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na mniejsze porcje i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Mintaj pieczony z papryką 2. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w niezbyt grube paski. Cebule obieramy i kroimy w krążki. Warzywa przesmażamy na
    patelni na łyżce oliwy.
  • Mintaj pieczony z papryką 3. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Na dnie układamy kawałki ryby, obkładamy papryką i podsmażoną cebulą, posypujemy solą,
    pieprzem i mieloną papryką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C. Naczynie z rybą wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy około 25
    minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami purée lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to danie, spróbuj też innych naszych przepisów z mintajem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować