Mintaj pieczony w śmietance ze szpinakiem

4.5 (154 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mintaj pieczony w śmietance ze szpinakiem

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki z pieca

    Składniki:
    około 8 małych ziemniaków
    sól, pieprz
    olej
    dowolne przyprawy
    czosnek niedźwiedzi suszony

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki wyszorować, Po przekrajać w ćwiartki. Natrzeć olejem z przyprawami. Przełożyć do naczynia do pieczenia. Przykryć folią. Piec 200 stopni. Około 40 minut.


    Buraczki na ciepło

    Składniki:
    3 buraki
    sól, pieprz
    łyżeczka cukru
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła

    Sposób wykonania:
    Buraki wyszorować. Można przekroić na połowę. Gotować do miękkości w posolonej wodzie. Po ugotowaniu, ostudzić, obrać. Zatrzeć na tarce o grubszych oczkach. W garnku lub głębokiej patelni roztopić masło, wyłożyć starte buraczki. Przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Śmietanę rozprowadzić w miseczce z ciepłymi buraki. Dodać do reszty buraków. Zamieszać.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy Buraczki

Mintaj pieczony w śmietance ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • s 1. Mintaj z pieca:

    Składniki:
    4 filety z mintaja
    sól, pieprz cytrynowy
    2-3 łyżki oleju lub oliwy
    ok 200 g świeżego szpinaku
    ½ pora lub ½ cebuli
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ok 1 szklanka śmietany 30 %
    sól, pieprz
    ½ łyżeczki kurkumy
    szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób wykonania:
    Filet wyciągnąć na talerz. Po 20 minutach doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym. Por lub cebulę pokroić w piórka. Patelnię rozgrzać, dodać olej, przesmażyć cebulę lub pora, dodać świeży szpinak, zblanszować do zmniejszenia objętości. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z łyżką zimnej wody. Do szpinaku dodać śmietankę i rozmieszaną mąkę. Podgotować kilka minut ciągle mieszając. Doprawić. Przygotować naczynie do zapiekania. Na spód naczynia wyłożyć 1/3 sosu z patelni. Na tym sosie porozkładać rybę, może być jedna na drugiej. Przykryć rybę resztą sosu. Włożyć do piekarnik 200 stopni. Piec 20 min. W ostatnich minutach można użyć funkcji termoobieg lub przypieczenie od góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Mintaj Ryby Szpinak Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować