minipączusie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pączusie wielkości jajka, żeby były na dwa kęsy. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że to dobry pomysł, jest ich więcej i łatwiej się poczęstować. Polecam przepis, jest całkowicie sprawdzony i pewny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ( na około 40 sztuk wielkości jajka)
    500 g mąki (+ do podsypania)
    50 g cukru
    50 g drożdży świeżych
    50 g stopionego masła
    szklanka letniego mleka
    2 żółtka
    1 jajko
    skórka z cytryny
    szczypta soli
    dwie łyżki spirytusu lub octu spirytusowego
    olej do smażenia
    cukier puder, lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
    konfitura do nadziewania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Minipączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże umieścić w kubku z odrobiną mąki, cukru i połową mleka, wymieszać, odstawić na około 10 minut. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę, resztę mleka, skórkę z cytryny, spirytus, sól i rozczyn drożdzowy. Wyrabiać chwilę, po czym wlać masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie wyrobić chwilę., wyłozyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około centymetra. Wycinać krązki średnim kieliszkiem, przykryć ściereczką i odczekać aż urosną (około 15 minut).
  • 2. Smażyć na bardzo gorącym oleju, wykładać na papierowy ręcznik. Za pomocą szprycy jeszcze gorące pączki nadziewać konfiturą, lukrować lub pudrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować