Serowe minipączusie

4.5 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie może ich zabraknąć w karnawale. Są pyszne, proste do zrobienia i znikają błyskawicznie :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g półtłustego twarogu 
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka spirytusu lub octu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Serowe minipączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić dwa razy przez maszynkę, zmiksować z cukrami, dodając stopniowo żółtka oddzielone od białek. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Masę twarogową przełożyć do mąki, dodać spirytus i wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (ciasto ma być klejące, ale nie za rzadkie ).
  • 2. W głębokim garnku rozgrzać olej. Wilgotnymi rękoma formować małe, kształtne kulki i wrzucać na gorący olej, robiąc odstęp, gdyż pączusie rosną podczas smażenia. Usmażyć na rumiano z obu stron i osączyć na papierowym ręczniku od nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

*ważna jest temperatura smażenia, zbyt rozgrzany olej spieka pączusie z zewnątrz, a w środku mogą być surowe *pączki same obracają się podczas smażenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować