Mini bułeczki - koreczki

4.45 (174 ocen)

Te koreczki są bardzo efektowne i zawsze pierwsze znikają z talerza. Typowa przekąska na jeden kęs.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka cukru
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1 łyżka masła
    sezam

    150 g szynki w plastrach
    sałata
    majonez
    ketchup
    świeży ogórek
    rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini bułeczki - koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
  • 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka, rzodkiewkę, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować