Mini bezy z truskawkami i sosem karmelowo czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 9 osób
  • Trudny

Nie mogłam się oprzeć, by przygotować jakiś deser z truskawkami, kiedy sezon na nie w pełni.

  • 6 godz.
  • Dla 9 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na bezę:
    * 4 białka
    * 135 g cukru
    * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Składniki na krem:
    * 300 ml śmietanki kremówki
    * cukier puder do smaku
    * 250 g mascarpone

    Składniki na sos:
    * 2 opakowania cukierków Werther's Original Soft Eclaris
    * 150 ml śmietanki 12% (użyłam tej z Biedronki)

    Dodatkowo:
    * kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza Pieczeń

Mini bezy z truskawkami i sosem karmelowo czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną, białą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, w odstępach, aby dobrze wymieszał się z pianą. Kiedy piana będzie trzymała już kształt, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy nie za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy tylkę (tutaj dowolność). Formujemy bezy: najpierw spód, później ścianki gniazdek. Mini bezy suszymy w piekarniku: najpierw 110 stopni przez godzinę, a później 40 minut w temperaturze 90 stopni.

    Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku.

    Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na połówki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na palniku umieszczamy garnuszek ze śmietanką 12%, dodajemy cukierki i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

    Wystudzone gniazdka bezowe napełniamy śmietaną kremówką, na tym układamy truskawki. Gdy sos lekko przestygnie (uwaga, aby całkiem nie zastygł) polewamy bezy. I gotowe! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować