• 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mini bezy to słodka propozycja na wykorzystanie białek z wypieków świątecznych. Same smakują pysznie, ale możemy przełożyć je ulubioną masą do tortów.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 białka / jajka L
    140 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    Szczypta soli
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy

Mini bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wbijamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy najpierw na niskich, potem średnich obrotach.
    Do ubitej piany wsypujemy bardzo wolno cukry, nie przerywając ubijania. Ubijamy do momentu aż cukier nie będzie wyczuwalny, wtedy dodajemy sok z cytryny. Ubijamy dalej aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

    Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego beziki.

    Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni. W takiej temperaturze pieczemy czy raczej suszymy je przez około 1,5 godziny.

    W razie konieczności, możemy zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i wydłużyć czas suszenia.

    Gotowe bezy nie wyciągamy od razu z piekarnika, zostawiamy je tam do całkowitego wystudzenia uchylając drzwiczki piecyka.

Porady

Kilka wskazówek na udane bezy: * idealnie czyste i suche naczynie, w którym będziemy ubijać białka; najlepiej metalowe lub szklane * dokładnie oddzielone białka od żółtek; odrobina żółtka uniemożliwi ubjcie piany * szczypta soli przyspieszy ubicie piany * na 1 białko przypada u mnie 70 g cukru; powinien on stanowić podwójną wagę białek: białko 30g - cukier 60 g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować