Mini bezy z karmelem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mini bezy z karmelem

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • bezy:
    3 białka
    szczypta soli
    150 g drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    krem:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    karmel:
    100 g cukru
    50 g masła
    100 g śmietany 18%
    dodatkowo :
    1 banan
    sok z 1/2 cytryn
    2-3 łyżeczki siekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Karmel

Mini bezy z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bezy:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści w białkach, a białka będą lśniące i sztywne delikatnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na 3 części. Nakładamy na blachę formując okręgi ok. 10 centymetrowe. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez kolejne 75-90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy bezy. Bezy powinny być suche z wierzchu,a w środku piankowe.
    krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
    karmel:
    Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i topimy na średnim ogniu nie mieszając. Kiedy nabierze brązowego koloru zmniejszamy ogień i dodajemy masło,mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy przez kilka minut , odstawiamy do ostygnięcia. Podczas stygnięcia sos będzie gęstniał.

    Na środek bezy nakładamy krem, polewamy go karmelem, dodajemy plasterki banana skropione sokiem z cytryny i posypujemy siekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować