Migdałowy sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Chrupiący w środku o wyrazistym smaku migdalowym. Raj dla podniebienia! Wspaniale smakuje do mocnej kawy ! Pięknie komponuje się z innymi potrawami na wielkanocnym stole. Nie mozna mu sie oprzeć!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    1,5 szklanki pokruszonych ciastek wieloziarnistych
    50 g roztopionego masła
    kilka kropel olejku migdałowego
    750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)

    4 jajka
    1 łyżeczka olejku migdalowego
    około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100 g podprażonych płatków migdałowych
    ulubiona polewa, wiórki kokosowe i migdały-do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Migdałowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka wymieszać z masłem i olejkiem migdałowym. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową i wyrównać.
  • 2. Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
  • 3. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty.Wystudzić w formie. Udekorować migdałami, wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową . Schłodzić w lodówce przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować