Chrupiący w środku o wyrazistym smaku migdalowym. Raj dla podniebienia! Wspaniale smakuje do mocnej kawy ! Pięknie komponuje się z innymi potrawami na wielkanocnym stole. Nie mozna mu sie oprzeć!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na spód:
1,5 szklanki pokruszonych ciastek wieloziarnistych
50 g roztopionego masła
kilka kropel olejku migdałowego
750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
4 jajka
1 łyżeczka olejku migdalowego
około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g podprażonych płatków migdałowych
ulubiona polewa, wiórki kokosowe i migdały-do dekoracji
Migdałowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka wymieszać z masłem i olejkiem migdałowym. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową i wyrównać.
2.Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
3.Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty.Wystudzić w formie. Udekorować migdałami, wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową . Schłodzić w lodówce przez noc.
Komentarze