"Migdałowiec"

4.96 (204 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo pyszne ciasto, które bardzo smakuje mojej rodzince, a najbardziej synkowi przypadło do gustu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 3/4 szklanki mąki
    45 dkg margaryny
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    10 dkg płatków migdałowych

    Piana:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa:
    1 puszka masy krówkowej
    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.96 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

"migdałowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy część, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm, posmarowaną tłuszczem.
  • 2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, jak białka będą już dobrze ubite, to wtedy dajemy nad gorącą parę i jeszcze ubijamy aż piana będzie gorąca. Jak piana trochę przestygnie, to rozsmarowujemy ją na trzy przygotowane placki, na jeden z nich rozkładamy równomiernie płatki migdałowe. Placki pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Masa: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy masę krówkową z puszki

    Przekładamy: jeden placek smarujemy połową masy, przekładamy drugim plackiem, smarujemy drugą połową masy i na wierzch dajemy placek z migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować