Migdałowiec

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Ciasto przygotowałam na spotkanie rodzinne. Goście byli zachwyceni.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 l mleka
    2 duże paczki herbatników
    3/4 szkl. cukru
    1/2 l śmietany 30%
    10 dag płatków migdałowych
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
    25 dag masła
    1 szkl. mąki pszennej
    1 op.budyniu śmietankowego bez cukru
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 puszka masy karmelowej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Karmel

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.
  • 2. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko, wszystko roztrzepać.
    Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Do budyniu dodać roztarte masło.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
  • 4. Przełożenie ciasta: herbatniki- masa budyniowa- herbatniki- karmel - herbatniki- bita śmietana- przyrumienione płatki migdałowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować