1 l mleka
2 duże paczki herbatników
3/4 szkl. cukru
1/2 l śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szkl. mąki pszennej
1 op.budyniu śmietankowego bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy karmelowej
Sposób przygotowania przepisu:
Migdałowiec
1.
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.
2.
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko, wszystko roztrzepać.
Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Do budyniu dodać roztarte masło.
3.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
Komentarze