Migdałowiec

  • wyświetlono: 1458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto, które zadowoli każdego

  • 180min

Składniki

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5 żółtek


BEZA:
5 białek
1 szklanka cukru

KREM:
1 puszka masy kajmakowej
1 i 1/2 kostki masła

DODATKOWO DO POSYPANIA:
ok. 25 dag migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowiec

  • 1. Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, podzielić na 3 części i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
  • 2. Ubić bezę.
    Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na wysmarowane blachy.
    Każdy placek smarować bezą i posypać migdałami.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastem i piec aż beza będzie cała zarumieniona.
  • 4. Krem:
    utrzeć masło, dodawać po łyżce masy kajmakowej.
    Gotową masą przekładać placki:
    -ciasto
    -masa
    -ciasto
    -masa
    -ciasto
    Gotowe ciastko wstawić do lodówki.

    SMACZNEGO !

Porady

Jeżeli posiadasz piekarnik z możliwością pieczenia na trzech półkach jednocześnie warto to wykorzystać, ponieważ zaoszczędzisz w ten sposób trochę czasu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

MIGDAŁOWIEC

Dodane przez: aneta85

Migdałowiec

Przepis na ten placek dostałam...

Migdałowiec:)

Dodane przez: Misia1730

Migdałowiec:)

Coś przepysznego dla miłośników...

migdałowiec

Dodane przez: agula85

MIGDAŁOWIEC

Pyszne ciasto i bardzo szybkie...

Migdałowiec z masą krówkową

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Migdałowiec z masą krówkową

Przepis na to ciasto dostałam od...

Migdałowiec wg. Siostry Anastazji

Dodane przez: AnkaFiranka

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

Ciasta nie wymagające pieczenia...

migdałowiec z kajmakiem

Dodane przez: klementynka

migdałowiec z kajmakiem

bardzo słodkie, ale przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE