MIGDAŁOWIEC

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Przepis mam od znajomej z NK. Jest pyszne, niczym 3-bit.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -4 jajka
    -80 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -20 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa budyniowa:
    -1 l. mleka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -250 g. masła
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1 budyń śmietankowego bez cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 jajko

    bita śmietana:
    -1/2 l. śmietany 30%
    - 2 łyżki pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wrzątku

    -1 puszka masy krówkowej-400 g.
    -1 śnieżka

    -2 paczki krakersów solonych(blacha 34x38)
    w starej wersji -1,5 dużych paczek krakersów normalnych(na blachę 30x40)

    -10 dag płatków migdałowych

    - gotowa polewa czekoladowa,
    albo roztopiona czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Białka ubić z solą, potem cukrem i żółtkami. Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać. Wylać na blaszkę 34x38, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • budyń 2. masa budyniowa- Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować.(ja jeszcze przelałam przez sitko). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, stale mieszając. Ugotować budyń i wystudzić.Mieszając od czasu do czasu, albo przykrywając folią.
  • warstwa masy budyniowej 3. Masło utrzeć,dodając porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.Rozsmarować na biszkopcie.
  • warstwa ciastek 4. Zaraz przykryć warstwą krakersów.
  • warstwa masy krówkowej 5. Miękką masę krówkową, zmiksować ze śnieżką i rozsmarować na krakersach.
  • II warstwa ciastek 6. Przykryć następną warstwą krakersów.
  • warstwa bitej śmietany 7. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Delikatnie połączyć z żelatyną.Krótko zmiksować.Wyłożyć na krakersy.
  • warstwa migdałów i polewy czekoladowej 8. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.Wystudzić i posypać na bitej śmietanie.Polewą polać w esy-floresy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować