MIGDAŁOWIEC

  • wyświetlono: 1693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepis mam od znajomej z NK. Jest pyszne, niczym 3-bit.

Babcia Tereska
  • 120min

Składniki

biszkopt:
-4 jajka
-80 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-20 g. maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa:
-1 l. mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-250 g. masła
-1 szklanka mąki pszennej
-1 budyń śmietankowego bez cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 jajko

bita śmietana:
-1/2 l. śmietany 30%
- 2 łyżki pudru cukru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wrzątku

-1 puszka masy krówkowej-400 g.
-1 śnieżka

-2 paczki krakersów solonych(blacha 34x38)
w starej wersji -1,5 dużych paczek krakersów normalnych(na blachę 30x40)

-10 dag płatków migdałowych

- gotowa polewa czekoladowa,
albo roztopiona czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

MIGDAŁOWIEC

  • biszkopt1. biszkopt- Białka ubić z solą, potem cukrem i żółtkami. Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać. Wylać na blaszkę 34x38, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • budyń2. masa budyniowa- Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować.(ja jeszcze przelałam przez sitko). Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, stale mieszając. Ugotować budyń i wystudzić.Mieszając od czasu do czasu, albo przykrywając folią.
  • warstwa masy budyniowej3. Masło utrzeć,dodając porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.Rozsmarować na biszkopcie.
  • warstwa ciastek4. Zaraz przykryć warstwą krakersów.
  • warstwa masy krówkowej5. Miękką masę krówkową, zmiksować ze śnieżką i rozsmarować na krakersach.
  • II warstwa ciastek6. Przykryć następną warstwą krakersów.
  • warstwa bitej śmietany7. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Delikatnie połączyć z żelatyną.Krótko zmiksować.Wyłożyć na krakersy.
  • warstwa migdałów i polewy czekoladowej8. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.Wystudzić i posypać na bitej śmietanie.Polewą polać w esy-floresy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciebiszkoptbita śmietanakrakersymasa budyniowapolewakajmakmigdałowiecmoje_niedzielne_ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

MIGDAŁOWIEC

Dodane przez: aneta85

Migdałowiec

Przepis na ten placek dostałam...

Migdałowiec:)

Dodane przez: Misia1730

Migdałowiec:)

Coś przepysznego dla miłośników...

migdałowiec

Dodane przez: agula85

MIGDAŁOWIEC

Pyszne ciasto i bardzo szybkie...

Migdałowiec z masą krówkową

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Migdałowiec z masą krówkową

Przepis na to ciasto dostałam od...

Migdałowiec wg. Siostry Anastazji

Dodane przez: AnkaFiranka

Migdałowiec (bez pieczenia) wg. Siostry Anastazji

Ciasta nie wymagające pieczenia...

migdałowiec z kajmakiem

Dodane przez: klementynka

migdałowiec z kajmakiem

bardzo słodkie, ale przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE