Migdałowe parowańce z makiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki
    3 żółtka
    20 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 szkl mleka
    szczypta soli
    1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt
    2 łyżki rozpuszczonego masła

    masa makowa
    250 g maku
    5 upieczonych kasztanów jadalnych
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka rodzynek
    2-3 łyżki miodu
    ekstrakt migdałowy
    ok. 750 ml mleka

    krem makowy
    250 g śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowe parowańce z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Na wrzące mleko wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut aż "zbieleje". Przelewamy przez sito i dobrze odciskamy. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Odkładamy 2 łyżki do makowego kremu. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną.
  • 4. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy pozostały mak. Parowańce możemy podawał na dwa sposoby. Układamy kilka na talerzu a po środku wyciskamy dekoratorem krem makowy lub bezpośrednio niewielką ilość na każdej bułeczce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasztany Mak Migdały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować