MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE

4.9 (192 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiane nasze ciasteczka. Odkąd dostałam przepis od znajomej, piekę je na każde święta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -420 g. miękkiego masła
    -150 g. cukru pudru
    -1 cukru waniliowego.
    -200 g.mielonych migdałów
    -560 g. mąki tortowej

    cukier puder do obsypania
Wystaw ocenę:

4.9 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Migdałowe księżyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło, cukier i cukier waniliowy,zmiksować.Przesiać mąkę, dosypać migdały i zagnieść. Potem zagnieść.Zrobić gruby wałek i podzielić na cztery części.
  • formowanie ciasteczek 2. Z każdej części zrobić też wałek, pokroić na 4,każdą znowu na 4, tj. 16 plasterków.Całość znowu przekroić na dwie części, tj. 32 kawałeczki. Zrobić z nich kulki, potem wałeczki, lekko cieńsze na końcach, jak księżyce.
  • przed pieczeniem 3. Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
  • po upieczeniu 4. Piec w 175 * C. ok. 15 min. Sprawdzać czy rogi ciasteczek już są brązowe, to znaczy że są już gotowe.
  • popudrowane 5. Na koniec oprószyć pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też nasze inne pomysły na dania z mielonych migdałów. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować