Ciasto jogurtowe z morelami

4.45 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jogurtowe, w którym owoce nie opadają na dno. Tutaj są morele, można wykorzystać inne owoce sezonowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego ok. 180-200 g
    3 szklanki mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy

    Ponadto:
    ok.1 kg moreli
    oraz cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (200 ocen)

Ciasto jogurtowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jogurtu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24x24 cm.
  • 2. Morele obrać ze skórki, pozbawić pestek, pokroić na kawałki i poukładać na cieście. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min.
  • 3. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Morele można zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować