Biszkopt z jagodami i galaretką

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto w sam raz na letnie upały, jest lekkie i orzeźwiające, serdecznie polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwa śmietanowa z jagodami:
    600ml śmietanki kremówki
    1 galaretka owoce leśne
    1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 łyżka cukru pudru

    2 galaretki owoce leśne
    450 ml przegotowanej wody
    Jagody lub borówka amerykańska

    Forma: tortownica 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Biszkopt z jagodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodawać po kolei żółtka, kakao i mąkę z proszkiem delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem i proc w temp. 170 stopni przez ok. 35 minut. Biszkopt po wystudzeniu można nasączyć.
  • 2. Pianka śmietanowa z jagodami.:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem dodać galaretkę oraz zmiksowane owoce, wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto włożyć całe owoce jagód lub borówki amerykańskiej i zalać tężejącą galaretką, całość schłodzić.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować