Cytrynowo - migdałowe ciasto z borówkami

4.83 (6 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne a zarazem proste ciasto z owocami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki migdałowej
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1/2 szklanki mleka migdałowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Skórka starta z 1 cytryny
    1 łyżka soku z cytryny

    1 szklanka borówek

    Cukier puder do posypania

    Forma: keksówka
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Cytrynowo - migdałowe ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić cukrem do białości a następnie partiami dodawać mąki z proszkiem, olej i mleko i delikatnie mieszać łyżka. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Borówki wymieszać z łyżka mąki ziemniaczanej. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy a do reszty ciasta dodać 1/2 porcji borówek. Druga część borówek wyłożyć na wierzch ciasta.Pieczenie: 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto można polać lukrem cytrynowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować