Miętusek – ciasto czekoladowe z miętowo-budyniowym kremem i landrynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i olej, mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę. Rzucamy 3 razy o podłogę z wysokości ok 20cm. Pieczemy ok 20 minut w 180'C. Po wyjęciu z piekarnika znów rzucamy o podłogę 3 razy. Zostawiamy do ostudzenia.
2.Landrynki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! ). W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa. Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników.
3.Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śnieżki ( w proszku). Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty! Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
Komentarze