MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

  • wyświetlono: 9846 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da się oderwać!Miętowy smak masy absolutnie nie jest mocny i duszący – wręcz przeciwnie: miętę bardzo mało czuć , a ciasto fantastycznie orzeźwia!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

( 22x24 )

CIASTO:
* jajko - 3 szt
* cukier - 0,5 szkl
* mąka - 0,5 szkl
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* kakao - 1 łyżka

WARSTWA MIĘTOWA:
* landrynki miętowe - 180 g
* woda - 1/4 szkl
* budyń śmietankowy - 1 op
* mleko - 360 ml
* masło - 150 g
* cukier - 2 łyżki

WARSTWA ŚMIETANOWA :
* galaretka agrestowa - 1 op
* śmietana 36% - 200 g

DODATKOWO:
* herbatniki - ok. 20 szt
* czekolada - 20 g

Sposób przygotowania przepisu:

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

    Wlewamy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x30.

    Pieczemy 20 minut / 180C, studzimy.

    WARSTWA MIĘTOWA:

    Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! )

    W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.

    Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.

    Pozostawiamy do przestudzenia.

    Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

    Rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.

    Pokrywamy warstwą herbatników.

    WARSTWA ŚMIETANKOWA:

    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

    Masą pokrywamy herbatniki, a następnie posypujemy startą czekoladą.

    Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemiętakremczekoladabudyńmasakakaociasto budynioweciasto czekoladowemietowelandrynkimiętowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Puchatek - ciasto z kremem

Dodane przez: czekoladka

Puchatek - ciasto z kremem budyniowym

Bardzo smaczne i niezwykle delikatne...

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ciasto cappuccino z kremem budyniowym i orzechami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto cappuccino z kremem budyniowym i orzechami

Ciasto dla smakoszy ciast z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE