MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

4.51 (192 ocen)

  • 60 min

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da się oderwać!Miętowy smak masy absolutnie nie jest mocny i duszący – wręcz przeciwnie: miętę bardzo mało czuć , a ciasto fantastycznie orzeźwia!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 22x24 )

    CIASTO:
    * jajko - 3 szt
    * cukier - 0,5 szkl
    * mąka - 0,5 szkl
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    * kakao - 1 łyżka

    WARSTWA MIĘTOWA:
    * landrynki miętowe - 180 g
    * woda - 1/4 szkl
    * budyń śmietankowy - 1 op
    * mleko - 360 ml
    * masło - 150 g
    * cukier - 2 łyżki

    WARSTWA ŚMIETANOWA :
    * galaretka agrestowa - 1 op
    * śmietana 36% - 200 g

    DODATKOWO:
    * herbatniki - ok. 20 szt
    * czekolada - 20 g
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Miętusek – ciasto czekoladowe z miętowo-budyniowym kremem i landrynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

    Wlewamy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x30.

    Pieczemy 20 minut / 180C, studzimy.

    WARSTWA MIĘTOWA:

    Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! )

    W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.

    Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.

    Pozostawiamy do przestudzenia.

    Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

    Rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.

    Pokrywamy warstwą herbatników.

    WARSTWA ŚMIETANKOWA:

    Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

    Masą pokrywamy herbatniki, a następnie posypujemy startą czekoladą.

    Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Kakao Masa Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować