Mięso mielone z ziemniakami i słonecznikiem - danie z jednej patelni

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie danie polecam szczególnie wtedy, gdy zostają ziemniaki z obiadu. Można je przygotować wieczorem, by na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić kurczakiem czy kiełbasą, można dodać paprykę, cebulę, czosnek.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe, ale może być dowolne)
    10 ugotowanych ziemniaków
    1 por (zielona część)
    2 pomidory
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki bazylii
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Mięso mielone z ziemniakami i słonecznikiem - danie z jednej patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone smażymy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju przez około 15-20 minut, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone pomidory i por posiekany w pół krążki. Razem przesmażamy kilka minut pod przykryciem (można podlać wodą, jeśli będzie przywierać, ja wlałam około 1/4 szklanki gorącej wody). Dodajemy pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki, ziarna słonecznika i jeszcze przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na talerzach dodatkowo oprószyłam słonecznikiem - uwielbiamy go!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Słonecznik Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować