Mięso mielone z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, przyprawić łyżeczką wegety. Następnie przełożyć do miski, wsypać kuskus, przemieszać i zalać wrzątkiem na ok. 1 cm ponad kuskus. Następnie przykryć i odstawić, aby kuskus wchłonął wodę. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z gotowym już kuskusem. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Posiekać czosnek i drugą cebulę, a następnie zeszklić na oleju. Dodać mięso i przesmażyć. Potem dołożyć pomidory z zalewą i pokrojoną paprykę. Smażyć, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem,wegetą i ziołami prowansalskimi. Kuskus wyłożyć na talerz i uformować wieniec. Na środek wyłożyć mięso mielone z sosem.
2.Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Posiekać czosnek i drugą cebulę, a następnie zeszklić na oleju. Dodać mięso i przesmażyć. Potem dołożyć pomidory z zalewą i pokrojoną paprykę. Smażyć, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem,wegetą i ziołami prowansalskimi. Kuskus wyłożyć na talerz i uformować wieniec. Na środek wyłożyć mięso mielone z sosem.
Komentarze