Mięsno-ziemniaczana zapiekanka z kapustą

5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca zapiekanka z karkówką, ziemniakami i kapustą pekińską :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g karkówki
    3-4 ziemniaki
    1 główka kapusty pekińskiej
    3/4 szklanki śmietany 30 proc
    200 g mozzarelli
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    przyprawa do wieprzowiny
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsno-ziemniaczana zapiekanka z kapustą 1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ok.10 minut w lekko osolonej wodzie, po czym osączyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podsmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować i udusić do miękkości. Dodać posiekany koperek i połączyć z mięsem.
  • Mięsno-ziemniaczana zapiekanka z kapustą 2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć po kolei: kawałki ziemniaków i kapustę z karkówką. Śmietankę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i zalać zapiekankę. Całość zapiekać 30 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startą mozzarellą. Podawać np.z ogórkiem kiszonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować