Mięsno-ziemniaczana zapiekanka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ok.10 minut w lekko osolonej wodzie, po czym osączyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podsmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować i udusić do miękkości. Dodać posiekany koperek i połączyć z mięsem.
2.W naczyniu żaroodpornym ułożyć po kolei: kawałki ziemniaków i kapustę z karkówką. Śmietankę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i zalać zapiekankę. Całość zapiekać 30 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać startą mozzarellą. Podawać np.z ogórkiem kiszonym.
Komentarze