Bardzo smaczna i sycąca potrawa, przy minimum wysiłku i kosztów.
2 godz.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 większa cebula,
1 marchewka
0,5 kg pieczarek
1 czerwona papryka
Gałka muszkatołowa, tymianek, sól i pieprz wg uznania
Sos beszamelowy
łyżka mąki
łyżka masła
1,5 szkl. mleko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Około 1 szkl. startego żółtego sera
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos. Roztopić masło, dodać mąkę i zrobić z tego jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia dodać trochę mleka i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować ponownie dodać pozostałą porcje mleka i ser. Zagotować. Doprawić do smaku.
Mięso mielone podsmażyć. Pieczarki podsmażyć aż odparuje woda, podać drobno posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami i pokrojoną w kostkę papryką - doprawić do samu solą pieprzem, szczyptą tymianku i gałki muszkatołowej. Ziemniaki pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć spód połową ziemniaków, na to farsz z mięsa i pieczarek. Przykryć drugą połową ziemniaków i zalać sosem.
Komentarze